ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

Με στόχο το κέντρο!

DescriptionΠεριγραφηBeschrijving

Απολλακιά

Στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Φράγμα της Απολακκιάς μια ομάδα δραστήριων ιδιωτών προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων στους περιηγητές, κάνοντας τη βόλτα τους εκεί ακόμη πιο διασκεδαστική. Οι ήρεμοι της παρέας μπορούν να απολαύσουν τη φύση και τον καφέ τους στην καφετέρια που διατηρείται εκεί, ενώ οι πιο τολμηροί και έτοιμοι για περιπέτεια μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο σημάδι!
Στον χώρο υπάρχει στόχος αλλά και πλήθος από τόξα που δίνονται στους επισκέπτες με βάση την ηλικία, την εμπειρία και τη δύναμή τους και έμπειρος καθοδηγητής δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για το καλύτερο αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από το κέντρο του στόχου. Τη δραστηριότητα μπορούν να επιλέξουν μικροί και μεγάλοι αναλόγως τις προτιμήσεις τους, λαμβάνοντας με κριτήριο τη δεξιότητα και τη δύναμή τους περισσότερη απόσταση από τον στόχο.

Λάερμα

Σε ένα ράντσο κοντά στο χωριό οι επισκέπτες μπορούν να διαλέξουν να εξασκηθούν ή να δοκιμάσουν για πρώτη φορά την ικανότητά τους στην τοξοβολία. Έμπειρη ομάδα καθοδηγεί τον ενδιαφερόμενο, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να απολαύσουν τη φύση ή ένα ρόφημα στη φύση στις εγκαταστάσεις.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ

 1. Πάρτε μια χαλαρή στάση
  Σταθείτε με τους ώμους σας κάθετα προς τον στόχο, με τα πόδια σας ανοιχτά στο εύρος των ώμων. Από εδώ, έχετε δύο επιλογές για το πώς να τοποθετήσετε τα πόδια σας. Εάν ξεκινάτε απλά, πάρτε μια ορθογώνια στάση – μια στάση δηλαδή στην οποία και τα δύο πόδια σας είναι παράλληλα με τη γραμμή βολής. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ρίχνετε καθώς έτσι διασφαλίζετε ότι θα επαναλαμβάνετε σταθερά τη συγκεκριμένη στάση πάντα με τον ίδιο τρόπο.
  Μετά από κάποια πρακτική, μπορεί να πειραματιστείτε και με την ανοικτή / λοξή στάση. Στην ανοικτή στάση, το μπροστινό πόδι δείχνει προς το στόχο. Αυτή η στάση είναι καλή αν βρίσκεστε σε ανώμαλο έδαφος και σας βοηθάει το πόδι σας να μην ξεπεράσει το τόξο σας. Το μειονέκτημα είναι ότι επειδή αυτή η στάση περιστρέφει τους γοφούς σας προς το στόχο, όταν τραβάτε πίσω τη χορδή, έχετε την τάση να χρησιμοποιείτε περισσότερο τα χέρια σας αντί τους μύες της πλάτης σας. Αν είστε αρχάριος, προτιμήστε την τετράγωνη στάση.
 2. Προσαρμόστε το βέλος στη χορδή
  Τοποθετήστε τον άξονα του βέλους απαλά επάνω στο στήριγμα (arrow rest) που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του τόξου σας. Στη συνέχεια, συνδέστε τη γλωττίδα του βέλους (nock – το πλαστικό, αυλακωμένο τμήμα στο πίσω άκρο του βέλους-) στη χορδή του τόξου. Η χορδή του τόξου σας θα πρέπει να διαθέτει 1 ή 2 εντοπιστές (nock points) – μεταλλικά σημάδια ή νήματα- που υποδεικνύουν τη θέση που πρέπει να τοποθετηθεί το βέλος έτσι ώστε να είστε βέβαιοι ότι πάντα βάζετε το βέλος σας στο ίδιο σημείο, κάθε φορά που ρίχνετε.
  Αν η χορδή σας έχει μόνο ένα τέτοιο σημάδι (nock point), βάλτε το βέλος ακριβώς κάτω από τo σημάδι. Εάν έχει δύο εντοπιστές, τοποθετήστε το βέλος ανάμεσα στα δύο σημάδια / εντοπιστές.
 3. Πιάστε το τόξο σωστά.
  Τοποθετήστε το τόξο στο μη-κυρίαρχο χέρι σας (π.χ. αν είστε δεξιόχειρας τοποθετήστε το στο αριστερό σας χέρι). Θέλετε η λαβή του τόξου να εφαρμόζει ακριβώς πάνω στη βάση του αντίχειρά σας. Αυτή η θέση θα εξασφαλίσει ότι α) δεν πιάνετε το τόξο πολύ σφιχτά, πράγμα που θα το κάνει να στραφεί προς τα μέσα και έτσι θα μειωθεί η ακρίβεια της βολής σας και β) δεν έχετε τοποθετήσει τον πήχη σας σε ευθεία γραμμή με τη χορδή, οπότε, ιδιαίτερα εάν δεν φοράτε προστατευτικό χεριού, η χορδή θα σας χτυπήσει στον πήχη όταν την αφήσετε.Μία καλή ένδειξη για να ξέρετε αν το πιάσιμο σας είναι σωστό είναι να ελέγξετε αν οι αρθρώσεις σας δημιουργούν γωνία 45 μοιρών με την λαβή του τόξου. Αν το χέρι σας είναι σε αυτή τη θέση, πιθανότατα έχετε το τόξο τοποθετημένο σωστά στη βάση του αντίχειρα.Πιάστε τη λαβή σαν να κάνετε χειραψία με το χέρι κάποιου άλλου. Δεν πρέπει να το κάνετε ούτε με πολύ δύναμη αλλά ούτε πολύ ελαφριά.
 4. Πώς να πιάσετε τη χορδή του τόξου
  Με το βέλος σωστά τοποθετημένο επάνω στη χορδή, είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε τη χορδή.
  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να πιάσετε τη χορδή του τόξου σας, αλλά για τους σκοπούς αυτής της παρουσίασης, θα τονίσουμε τη μεσογειακή μέθοδο, καθώς είναι ο ευκολότερος τρόπος για αρχάριους.
  Με τη μεσογειακή λαβή, χρησιμοποιούμε τρία δάχτυλα – δείκτη, μεσαίο και παράμεσο – για να τραβήξουμε τη χορδή προς τα πίσω. Η χορδή πρέπει να ακουμπά στην πρώτη αυλάκωση των αρθρώσεων των δακτύλων σας. Το πίσω άκρο (nock) του βέλους πρέπει να βρίσκεται μεταξύ του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου. Αν αυτό σας δημιουργεί κάποιο πρόβλημα ή δυσκολία, μην διστάσετε να βάλλετε και τα τρία δάχτυλα στη χορδή κάτω από τον άξονα του βέλους.
  Αν ξεκινάτε απλά, τραβώντας τη χορδή πίσω με τα γυμνά δάχτυλά σας μπορεί να σας γίνει δυσάρεστο και ακόμη και επώδυνο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα προστατευτικό δακτύλων, το οποίο είναι ένα κομμάτι δέρματος που προστατεύει τα δάχτυλά σας από τη χορδή. Μπορείτε επίσης να φοράτε γάντια αν θέλετε.
 5. Προετοιμάστε τη βολή σας
  Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να τεντώσουμε το τόξο μας. Αλλά πριν το κάνουμε, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι το τόξο είναι στη σωστή θέση για την πιο αποτελεσματική βολή. Για να το κάνετε αυτό, απλά σηκώστε το βραχίονα που κρατάει το τόξο έτσι ώστε ο βραχίονας να βρεθεί στο ύψος των ώμων. Μόλις είστε εκεί, ήρθε η ώρα να ….
 6. Τραβήξτε πίσω τη χορδή του τόξου
  Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τραβoύν τη χορδή πίσω, θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη των χεριών τους. Αυτό θα σας προκαλέσει μόνο κούραση και θα σας αναγκάσει να τεντώσετε τη χορδή λιγότερο από όσο μπορείτε – δηλαδή να μην την τραβήξετε αρκετά πίσω. Όταν προσπαθείτε να τεντώσετε τη χορδή του τόξου σας, πρέπει να χρησιμοποιείτε τους μυς της πλάτης σας. Φανταστείτε ότι συμπιέζετε τις ωμοπλάτες σας με τρόπο που να προσπαθούν να πλησιάσουν η μία την άλλη. Αυτός ο τρόπος θα σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τους μυς της πλάτης σας και όχι τους μυς του βραχίονα ή των ώμων σας για να τραβήξετε πίσω τη χορδή.
 7. Τεντώστε τη χορδή μέχρι το σημείο επαφής
  Πόσο μακριά θα τραβήξετε τη χορδή; Μέχρι το σημείο επαφής. Ένα σημείο επαφής είναι ένα σημείο αναφοράς στο πρόσωπό σας στο οποίο ακουμπάτε τη χορδή, ώστε να διασφαλίσετε ότι κάθε φορά τεντώνετε τη χορή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Υπάρχουν μερικά σημεία επαφής που μπορείτε να δημιουργήσετε. Το σημείο επαφής σας θα μπορούσε να είναι ένα σημείο στη μύτη σας. Αν συμβαίνει αυτό, τραβήξτε τη χορδή μέχρι να αγγίξει το συγκεκριμένο σημείο στη μύτη σας. Ή το σημείο επαφής σας μπορεί να είναι ο δείκτης του χεριού σας που κρατάει τη χορδή και ο οποίος αγγίζει τη γωνία του στόματος σας.
  Όποιο και αν αποφασίσετε να είναι το σημείο επαφής σας, το κρατάτε σταθερό και τραβάτε πάντα τη χορδή μέχρι να φτάσετε σε αυτό το σημείο.
 8. Στοχεύστε
  Στοχεύστε ευθυγραμμίζοντας τη μύτη του βέλους σας με το κέντρο του στόχου σας. Μην υπερβάλλετε όμως στην προσπάθειά σας να πετύχετε τον στόχο. Θυμηθείτε wu-wei – προσπαθήστε να μην προσπαθήσετε. Όσο πιο πολύ προσπαθείτε, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται να πετύχετε το στόχο σας.
 9. Απελευθερώστε τη χορδή και διατηρήστε τη θέση σας
  Κρατώντας το βραχίονα του τόξου σας σταθερό, απλώς σπρώξτε τα δάχτυλά σας προς τα πίσω απελευθερώνοντας τη χορδή. Η χορδή θα εκτοξευθεί προς τα εμπρός και το βέλος σας θα αρχίσει να πετάει.
  Αλλά η βολή ενός βέλους δεν σταματά με την απελευθέρωση της χορδής. Ακριβώς όπως στο μπέιζμπολ πρέπει να ακολουθήσετε με το σώμα σας την μπάλα για να μπορέσετε να την πετάξετε με ακρίβεια, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να ακολουθήσετε με τη στάση του σώματός σας την απελευθέρωση του βέλους σας. Αφού αφήσετε τη χορδή, το χέρι σας πρέπει να συνεχίσει να κινείται προς τα πίσω μέχρι να φτάσει στο κάτω μέρος του αυτιού σας. Αυτή η κίνηση επίσης φυσικά θα προκαλέσει την κλίση του τόξου προς τα εμπρός. Αφήστε το να γείρει. Αυτή η συνέχεια της κίνησης εξασφαλίζει ότι όλη η ενέργεια του τόξο μεταφέρεται καθαρά και μόνο στο βέλος.
 10. Προπόνηση, προπόνηση, προπόνηση
  Τα βασικά της ενστικτώδους στόχευσης με τόξο ολοκληρώνονται εδώ. Όπως και κάθε δεξιότητα, θα μπορέσετε να τη βελτιώσετε όσο περισσότερο εργάζεστε πάνω σε αυτήν. Με αρκετό χρόνο και προπόνηση, θα φτάσετε τελικά σε μια κατάσταση εύκολης δράσης με το τόξο σας, και ποιος ξέρει, ίσως λίγο από αυτό το wu-wei δηλαδή την κατάσταση αβίαστης δράσης να μεταφερθεί και στην υπόλοιπη ζωή σας!
  http://www.toxosport.gr

PhotosΦωτογραφιεςFotos