ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ-ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ-ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

DescriptionΠεριγραφηBeschrijving

Μία ακόμη φήμη που ακολουθεί το νησί της Ρόδου πέρα από τη φυσική ομορφιά της και τη γαστρονομία της είναι και το εκλεκτό κρασί της. Το ιδανικό μεσογειακό της κλίμα, η υποφερτή ζέστη, η διαρκής ηλιοφάνεια και το αεράκι της θάλασσας δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα που για την αμπελοκαλλιέργεια.

Στο νησί έχουν δημιουργηθεί δύο «δρόμοι κρασιού» με οδικές σημάνσεις, ένας εκ των οποίων οδηγεί στο χωριό Έμπωνα, όπου και βρίσκονται οι περισσότεροι αμπελώνες του νησιού, αλλά και η πλειοψηφία των οινοποιείων. Οι φίλοι του καλού κρασιού μπορούν να δοκιμάσουν ποικιλίες όπως  το Αθήρι και η Μαντηλαριά (Αμοργιανό) ή το λευκό Μοσχάτο ή το Μοσχάτο Trani. Μάλιστα, στο νησί δημιουργήθηκε και ο πρώτος ελληνικός αφρώδης οίνος, που φημίζεται για την ποιότητά του.

Στον Έμπωνα θα βρείτε 4  μεγάλα οινοποιεία  και ένα αποστακτήριο. Οι πλαγιές του Ατάβυρου είναι η κύρια περιοχή των λευκών, ερυθρωπών και ερυθρών οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ρόδος. Αρχικώς, η Ρόδος παρήγαγε μόνο λευκούς & ερυθρούς ήσυχους (χωρίς αφρισμό) οίνους ΠΟΠ. Η προσθήκη των ερυθρωπών οίνων, αλλά και η προσθήκη αφρωδών λευκών και ερυθρωπών οίνων έγινε τον Νοέμβριο του 2011 (ΦΕΚ 232Α/03-11-2011).
Η Ρόδος έχει μια ακόμα ονομασία προέλευσης τον γλυκό λευκό οίνο ΠΟΠ (ΟΠΕ) Μοσχάτος Ρόδου.

Μη διστάσετε να δοκιμάσετε και σε μικρότερα ιδιωτικά οινοποιεία του χωριού κρασί ή άλλα τοπικά προϊόντα που πωλούνται εκεί, όπως το τοπικό λάδι. Τοπικό κρασί θα βρείτε και σε διάφορα μικρότερα ερασιτεχνικά οινοποιεία σε πολλά χωριά της Ρόδου. Οι γεωργοί του νησιού συνηθίζουν πέρα από το τοπικό κρασί τους να παράγουν και σούμα.

PhotosΦωτογραφιεςFotos