ΚΑΝΟ / ΚΑΓΙΑΚ

ΚΑΝΟ / ΚΑΓΙΑΚ

Τράβα κουπί!

DescriptionΠεριγραφηBeschrijving

Μια από τις εμπειρίες που μπορεί κανείς να απολαύσει στο Φράγμα της Απολακκιάς, εκτός από τον περίπατο στη φύση ή ένα παγωμένο ρόφημα στη σκιά των πεύκων, είναι μια βόλτα με καγιάκ.

Στο σημείο δραστηριοποιείται ομάδα ιδιωτών με εμπειρία που είναι σε θέση να  δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στους ενδιαφερόμενους οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν το τοπίο από…κοντά! Κράνος, κουπιά, σωσίβιο και κανό δίνονται στον περιηγητή που είτε αν είναι έμπειρος απολαμβάνει τη βόλτα στη λίμνη μόνος, είτε συνοδεύεται από τον εκπαιδευτή. Αν επιλέξετε την καλοκαιρινή περίοδο προμηθευτείτε νερό και καπέλο, αν και το σημείο πάντα είναι σε λίγο δροσερότερες θερμοκρασίες σε σχέση με το κέντρο της Ρόδου.

Διαφορές κανό – καγιακ

Τα κανόε είναι ελαφριά, μακρόστενα σκάφη χωρίς καρίνα, που κινούνται με τη μυϊκή δύναμη ενός ή περισσοτέρων κωπηλατών οι οποίοι χρησιμοποιούν κουπί -διπλό ή μονό.

Τα καγιάκ είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα κανόε, με μυτερή πλώρη και πρύμνη και συνήθως με ένα μόνο άνοιγμα. Εκεί κάθεται ο κωπηλάτης που χρησιμοποιεί διπλό μονοκόμματο κουπί, με τα πόδια απλωμένα και χωμένα στο μπροστινό μέρος. Έτσι, το κορμί του από τη μέση και πάνω φαίνεται να αποτελεί προέκταση του σκάφους.

Η σωστή θέση κωπηλασίας

Καθίστε αναπαυτικά. Η μέση σας πρέπει να ακουμπά στο κάθισμα, αν υπάρχει, και τα γόνατα να είναι λυγισμένα σε άνετη θέση. Αν τα πόδια είναι πολύ τεντωμένα, το αποτέλεσμα είναι να κουραστεί η μέση σας. Αν πάλι είναι πολύ λυγισμένα, το κουπί θα χτυπά πάνω στα γόνατα.

Σημαντικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο κρατάτε το κουπί. Για να τον πετύχετε, βάλτε το κέντρο του κουπιού στο κεφάλι σας, φέρτε τα χέρια σας στο ύψος των ώμων και πιάστε το. Οι αγκώνες πρέπει να είναι λυγισμένοι σε περίπου ορθή γωνία. Κανονικά, τα χέρια σας θα απέχουν εξίσου από τα δύο άκρα του κουπιού. Φέρτε το κουπί μπροστά σας και ετοιμαστείτε για την κωπηλασία. Τα χέρια δεν πρέπει να σφίγγουν πολύ το κουπί γιατί κουράζονται οι καρποί. Η πιο αποτελεσματική κωπηλασία γίνεται χρησιμοποιώντας και στρίβοντας όλο τον κορμό, ο οποίος δεν πρέπει να σκύβει και να καμπουριάζει. Το πτερύγιο πρέπει να βυθίζεται στο νερό λίγο μπροστά από τα πόδια σας και να βγαίνει από το νερό, όταν φτάνει στους γοφούς σας. Επίσης πρέπει να βυθίζετε το πτερύγιο όσο πιο κοντά γίνεται στο σκάφος για να μετατρέπεται όλη σχεδόν η ενέργεια σε ευθύγραμμη προώθηση.

www.timbertrail.gr